Σπιρουλίνα: 10 Οφέλη που προσφέρει στον Οργανισμό μας
| On Νοέ07,2020Η σπιρουλίνα είναι μία εξαιρετικά σημαντική υπερτροφή και ένα από τα πιο δημοφιλή
συμπληρώματα διατροφής λόγω των σημαντικών ωφελειών που προσφέρει στον
οργανισμό μας.
Τροφή πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, η σπιρουλίνα
ενισχύει την υγεία τόσο του εγκεφάλου όσο και του οργανισμού εν γένει.
Ας δούμε 10 σημαντικά οφέλη της σπιρουλίνα για τον οργανισμό!
1. Η σπιρουλίνα είναι εξαιρετικά πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά
Η σπιρουλίνα είναι οργανισμός που αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε αλμυρό
νερό. Είναι ένας τύπος κυανοβακτηρίων, δηλαδή μια οικογένεια μονοκύτταρων
μικροβίων που συχνά αναφέρονται ως μπλε-πράσινα άλγη (φύκια).
Όπως τα φυτά, τα κυανοβακτήρια παράγουν ενέργεια από το φως του ήλιου μέσω της
φωτοσύνθεσης. Οι αρχαίοι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν σπιρουλίνα, ωστόσο έγινε ξανά
δημοφιλής όταν η NASA πρότεινε την καλλιέργεια αυτού του τύπου κυανοβακτηριου στο
διάστημα για χρήση από αστροναύτες (1).
Μια τυπική ημερήσια δόση σπιρουλίνας είναι 1-3 γραμμάρια, αλλά δόσεις έως και 10
γραμμάρια την ημέρα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Αυτό το μικρό φύκι είναι
πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καθώς μία κ.σ. (7 γραμμάρια) αποξηραμένης σκόνης
σπιρουλίνας περιέχει (2):
• Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
• Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη): 11% της Σ.Η.Π.
• Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη): 15% της Σ.Η.Π.
• Βιταμίνη Β3 (νιασίνη): 4% της Σ.Η.Π.
• Χαλκός: 21% της Σ.Η.Π.
• Σίδηρος: 11% της Σ.Η.Π.
• Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και μαγγανίου και μικρές
ποσότητες σχεδόν κάθε άλλης θρεπτικής ουσίας που χρειάζεται ο οργανισμός.
Επιπλέον, η ίδια ποσότητα περιέχει μόνο 20 θερμίδες και 1,7 γραμμάρια εύπεπτων
υδατανθράκων και ενδεχομένως συνιστά, συνεπώς, την πιο θρεπτική σε όλον τον
πλανήτη. Μια κ.σ. (7 γραμμάρια) σπιρουλίνα περιέχει μικρή ποσότητα λιπαρών –
περίπου 1 γραμμάριο – συμπεριλαμβανομένων και των ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών
οξέων σε αναλογία περίπου 1,5-1,0.
Η ποιότητα της πρωτεΐνης της σπιρουλίνας θεωρείται εξαιρετική – συγκρίσιμη με την
πρωτεΐνη των αυγών και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο
οργανισμός.
Υπάρχει η άποψη ότι η σπιρουλίνα περιέχει βιταμίνη Β12, αλλά αυτό είναι ψευδές. Το
φύκι αυτό περιέχει την ψευδοβιταμίνη Β12, η οποία δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι
αποτελεσματική για τον άνθρωπο (3, 4).
2. Ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Η οξειδωτική βλάβη μπορεί να βλάψει το DNA και τα κύτταρα του οργανισμού. Η
κατάσταση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία συμβάλλει στην
ανάπτυξη καρκίνου και άλλων νόσων (5). Η σπιρουλίνα είναι εξαιρετική πηγή
αντιοξειδωτικών, τα οποία προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη.
Το κύριο δραστικό συστατικό της ονομάζεται φυκοκυανίνη. Αυτή η αντιοξειδωτική ουσία
δίνει στη σπιρουλίνα το μοναδικό μπλε-πράσινο χρώμα της. Η φυκοκυανίνη
ενδεχομένως να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, παρεμποδίζοντας την παραγωγή
μορίων φλεγμονώδους σηματοδότησης, παρέχοντας εντυπωσιακά αντιοξειδωτικά και
αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα (6, 7, 8).
3. Μειώνει τα επίπεδα «κακής» LDL και τριγλυκεριδίων.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου και πολλοί παράγοντες
επικινδυνότητας συνδέονται με την αύξηση των καρδιακών παθήσεων. Όπως
αποδεικνύεται, η σπιρουλίνα δρα θετικά έναντι αυτών των παραγόντων. Για
παράδειγμα, μειώνει την ολική χοληστερόλη, την «κακή» χοληστερόλη LDL και τα
τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL.
Σύμφωνα με μια μελέτη σε 25 άτομα με διαβήτη τύπου 2, 2 γραμμάρια σπιρουλίνας ανά
ημέρα βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης (9). Σύμφωνα με
άλλες κλινικές μελέτες σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, 1 γραμμάριο σπιρουλίνας την
ημέρα μείωσε τα τριγλυκερίδια κατά 16,3% και την «κακή» LDL κατά 10,1% (10).
Παράλληλα, αρκετές περαιτέρω μελέτες έχουν καταγράψει σημαντικά ευνοϊκά
αποτελέσματα – αν και με υψηλότερες δόσεις, π.χ. 4,5 – 8 γραμμάρια την (11, 12).
4. Προστατεύει την «κακή» LDL χοληστερόλη από οξείδωση.
Οι δομές λίπους του οργανισμού μας είναι ευαίσθητες σε οξειδωτικές βλάβες,
κατάσταση γνωστή ως υπεροξείδωση των λιπιδίων, βασικός παράγοντας πολλών
σοβαρών ασθενειών (13, 14). Για παράδειγμα, μία από
τις βασικές αιτίες για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων είναι η οξείδωση της «κακής»
LDL χοληστερόλης (15). Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι τα
αντιοξειδωτικά της σπιρουλίνας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση
της υπεροξείδωσης των λιπιδίων στον άνθρωπο και στα ζώα (16, 17).
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε 37 άτομα με διαβήτη τύπου 2, 8 γραμμάρια
σπιρουλίνας ανά ημέρα μείωσαν σημαντικά τους δείκτες οξειδωτικής βλάβης, ενώ
αυξάνει επίσης τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ενζύμων στο αίμα (18).
5. Ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες
Ορισμένα στοιχεία καταδείχνουν ότι η σπιρουλίνα έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, η σπιρουλίνα ενδέχεται να μειώνει την
ανάπτυξη καρκινογένεσης και το μέγεθος του όγκου (19, 20).
Η επίδραση της σπιρουλίνας στον καρκίνο του στόματος έχει γίνει αντικείμενο ερευνών.
Σύμφωνα με μελέτες σε 87 άτομα από την Ινδία με προκαρκινικές αλλοιώσεις –
στοματική υποβλεννομένη ίνωση (OSMF), 45 % των πασχόντων είδαν ομαλοποίηση
των αλλιοιώσεων. (21). Ποσοστό περίπου 50% των ασθενών αυτών
ανέπτυξε ξανά βλάβες μέσα σε περίοδο ενός έτους μετά τη διακοπή χορήγησης
σπιρουλίνας.
Σύμφωνα με άλλες μελέτες σε ασθενείς με βλάβες OSMF, 1 γραμμάριο σπιρουλίνας την
ημέρα βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα OSMF σε σύγκριση με το φάρμακο
Pentoxyfilline (22).
6. Καταπολεμά την υπέρταση.
Η υπέρταση συνιστά κύριο παράγοντα πολλών σοβαρών ασθενειών, όπως έμφραγμα,
εγκεφαλικό και χρόνια νεφρική νόσο. Μπορεί 1 γραμμάριο σπιρουλίνας να δρα
αποτελεσματικά, ωστόσο δοσολογία 4,5 γραμμαρίων την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι
μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα. (10, 11).
Αυτή η μείωση πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυξημένη παραγωγή οξειδίου του αζώτου,
ενός μορίου σηματοδότησης που βοηθά στη χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων
αγγείων (23).
7. Βελτιώνει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Η αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε φλεγμονή των ρινικών οδών και προκαλείται από
περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα, όπως γύρη, τρίχες ζώων κ.α. Η σπιρουλίνα είναι μια
δημοφιλής εναλλακτική θεραπεία για συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας και σύμφωνα με
τις μέχρι τώρα ενδείξεις μπορεί να είναι αποτελεσματική (24). Σύμφωνα
με μια μελέτη σε 127 άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, 2 γραμμάρια σπιρουλίνας την ημέρα
μείωσαν δραματικά συμπτώματα όπως ρινική εκκένωση, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση
και κνησμό (25).
8. Δρα αποτελεσματικά κατά της αναιμίας
Υπάρχουν διαφορετικές μορφές αναιμίας. Η πιο συνηθισμένη χαρακτηρίζεται από
μείωση της αιμοσφαιρίνης ή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αναιμία είναι αρκετά συχνή
σε ηλικιωμένα άτομα και προκαλεί παρατεταμένη αίσθηση αδυναμίας και κόπωσης
(26).
Σύμφωνα με μελέτη σε 40 ηλικιωμένους με ιστορικό αναιμίας, το συμπλήρωμα
σπιρουλίνας αύξησε την περιεκτικότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων στην αιμοσφαιρίνη
και βελτίωσε την ανοσολογική λειτουργία (27). Ωστόσο, πρέπει να
ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για μία μελέτη και περαιτέρω διερεύνηση είναι απαραίτητη.
9. Βελτιώνει την ενίσχυση και αντοχή των μυών.
Η οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από την άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην
κόπωση των μυών. Ορισμένες φυτικές τροφές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που
μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές και τα σωματικά δραστήρια άτομα να
ελαχιστοποιήσουν αυτή τη βλάβη. Η σπιρουλίνα φαίνεται ότι δρα ευεργετικά στην
ενίσχυση και βελτίωση της μυϊκής δύναμης και αντοχής. Σύμφωνα με δύο μελέτες, η
σπιρουλίνα αύξησε την αντοχή, παρατείνοντας το διάστημα μέχρι την κόπωση
(28, 29).
10. Ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η σπιρουλίνα συνδέεται με μείωση των
επιπέδων σακχάρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιο δραστική από άλλα φάρμακα
για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της μετφορμίνης (30, 31, 32).Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η σπιρουλίνα μπορεί να είναι αποτελεσματική στους ανθρώπους.
Σύμφωνα με μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, 2 γραμμάρια σπιρουλίνας την ημέρα
οδήγησαν σε εντυπωσιακή μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα (9) και μείωση του δείκτη HbA1c – μακροχρόνια επίπεδα σακχάρου – από 9% σε
8%, γεγονός πολύ σημαντικό. Σύμφωνα με μελέτες, μείωση αυτού του δείκτη κατά 1%
μπορεί να καταπολεμήσει τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με διαβήτη κατά 21%
(33). Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση περαιτέρω διερεύνηση είναι
απαραίτητη.
Ανακεφαλαιώνοντας…
Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος κυανοβακτηρίων – συχνά αναφέρεται ως γαλαζοπράσινα
άλγη – και είναι μια εξαιρετικά υγιής θρεπτική ουσία. Η σπιρουλίνα μπορεί να βελτιώσει
τα επίπεδα λιπιδίων, να καταπολεμήσει την οξείδωση, να μειώσει την αρτηριακή πίεση
και τα επίπεδα σακχάρου.
Παρά το γεγονός ότι περαιτέρω μελέτες για την ευεργετική δράση της σπιρουλίνας είναι
απαραίτητες, αυτό το γαλαζοπράσινο φύκι ενδεχομένως να είναι μία από τις ελάχιστες
θρεπτικές ουσίες που αξίζουν τον τίτλο της «υπερτροφής».