Λάδι Αβοκάντο: Γνωρίστε τα Υπέροχα Οφέλη του
| On Νοέ12,2020Το τόσο πλούσιο σε οφέλη αβοκάντο θεωρείται ως μία από τις πέντε πιο υγιεινές τροφές, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το λάδι του θεωρείται εξίσου πολύτιμο και υγιεινό.
Γιατί είναι τόσο πολύτιμο το λάδι από αβοκάντο; Θεωρείται εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών και θρεπτικών συστατικών – συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε – και σύμφωνα με μελέτες μπορεί να λειτρουργήσει προληπτικά και θεραπευτικά για καταστάσεις όπως:
- Διαβήτης
- υψηλή χοληστερόλη
- υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων
- δερματικές διαταραχές, όπως ψωρίαση
Στη Γαλλία τα προϊόντα που παράγονται από το έλαιο του αβοκάντο συνταγογραφούνται, λόγω της αποδεδειγμένης δράσης στην καταπολέμηση αρνητικών επιπτώσεων της αρθρίτιδας. Οπότε, μαζί με το έλαιο καρύδας μπορούμε να αποθηκεύουμε στο ντουλάπι μας και έλαιο αβοκάντο, όχι μόνο για μαγείρεμα αλλά και για φυσική προστασία από ασθένειες.
Λάδι αβοκάντο για εξωτερική χρήση 100ml
Το λάδι αβοκάντο ενυδατώνει βαθιά, τρέφει το δέρμα, αυξάνει την ελαστικότητα του, επιταχύνει την ανάπλαση, καταπολεμά τις ρυτίδες, δρα κατά των κηλίδων του γήρατος. Λειτουργεί ως φυσικό αντηλιακό φίλτρο, ιδανικό για μετά τον ήλιο. Επίσης θρέφει τα ταλαιπωρημένα και ξηρά μαλλιά από τη θάλασσα, τις βαφές, το πιστολάκι, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της ψαλίδας και μειώνει το φριζάρισμα.
Το έλαιο αβοκάντο παράγεται με ψυχρή έκθλιψη του σαρκώδους πολτού του καρπού του αβοκάντο και είναι πλούσιο σε βιταμίνες και λιπαρά οξέα.
-
€7.44€5.72 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Τι είναι το έλαιο αβοκάντο;
Το έλαιο αβοκάντο παράγεται από τον καρπό του δέντρου αβοκάντο (Persea americana), ενός δέντρου που προέρχεται περιοχές του Μεξικού έως νοτιότερα προς τις Άνδεις. Το έλαιο του αβοκάντο προέρχεται από συμπίεση του σαρκώδους πολτού που περιβάλλει τον πυρήνα του, οπότε καθίσταται ένα από τα λίγα βρώσιμα έλαια που δεν προέρχονται από σπόρους.
Γιατί είναι πολύτιμο για την υγεία μας το λάδι αβοκάντο; Ο πολτός αβοκάντο παράγει ένα λάδι πλούσιο σε υγιή λιπαρά, συμπεριλαμβανομένου του ελαϊκού οξέος και των απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Συγκριτικά με τα φυτικά έλαια που έχουν υποστεί ισχυρή επεξεργασία, όπως σόγια, βαμβακέλαιο κ.α., η διατροφή με έλαιο αβοκάντο περιλαμβάνει ένα υψηλό επίπεδο μονοακόρεστων λιπαρών, οπότε αντικαθιστά με τον καλύτερο και πιο υγιεινό τρόπο άλλα έλαια, πιο επικίνδυνα και ανθυγιεινά.
Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Antioxidants το 2019, το αβοκάντο ενδέχεται να προλαμβάνει και να θεραπεύει καταστάσεις όπως ο καρκίνος και άλλες μικροβιακές, φλεγμονώδεις και καρδιαγγειακές ασθένειες.
Λάδι αβοκάντο βιολογικό & βρώσιμο Cretan Nectar 250ml
-
-
€15.27€12.73 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι
Λάδι αβοκάντο βιολογικό & βρώσιμο Cretan Nectar 250ml
Το λάδι αβοκάντο είναι ένα λάδι με υπέροχο σμαραγδένιο πράσινο χρώμα, υψηλά σε περιεκτικότητα υγιεινών μονοακόρεστων λιπών και βιταμίνης Ε. Το λάδι αβοκάντο προσδίδει μια νόστιμη, ελαφριά, φρουτώδη γεύση στα πιάτα. Κατάλληλο για σάλτσες βινεγκρέτ και για προσθήκη σε σαλάτες.
-
€15.27€12.73 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Λάδι Αβοκάντο: 8 Οφέλη του για την Υγεία
Το έλαιο του αβοκάντο είναι σημαντικό για μια δαίτα πτωχή σε FODMAP, και περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα δίατας GAPS, η οποία συμβάλλει στη θεραπεία της πεπτικής νόσου, νευρολογικών διαταραχών, αυτοάνοσων και καταπολέμηση φλεγμονών.
Ας δούμε ορισμένα από τα πολλά οφέλη του ελαίου αβοκάντο:
- Εξισορρόπηση της υπέρτασης.
Το λάδι από αβοκάντο είναι ένας εξαιρετικός φυσικός τρόπος αντιμετώπισης της υπέρτασης και διατήρησης μιας υγιούς αρτηριακής πίεσης. Τα μονοακόρεστα λίπη που έχει το λάδι αβοκάντο δρουν ευεργετικά στην αρτηριακή πίεση και ως εκ τούτου την καρδιά όταν καταναλώνεται με μέτρο και αντικαθιστά κορεσμένα και trans λιπαρά.
- Βελτίωση συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
Ένα περαιτέρω πιθανό όφελος του ελαίου αβοκάντο είναι η βελτίωση καταστάσεων, όπως η αρθρίτιδα, που προκαλεί πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις και κατηγοριοποιείται είτε ως οστεοαρθρίτιδα είτε ως ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η οστεοαρθρίτιδα προκύπτει όταν ο χόνδρος μεταξύ των αρθρώσεων εξασθενεί, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
Στη Γαλλία, συνταγογραφείται το λεγόμενο ASU, εκχύλισμα από τον συνδυασμό αβοκάντο και σογιέλαιου ως θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου. Στη Δανία, επίσης το ASU διατίθεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής για τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του και την ικανότητά του να προκαλεί ανάπτυξη και αποκατάσταση του χόνδρου.
- Ευεργετικό για τα συμπτώματα της ψωρίασης και άλλα δερματικά προβλήματα
Η ψωριάση ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες αλοιφή βιταμίνης Β12 με λάδι αβοκάντο έδρασε ως μια καλά ανεκτή, μακροχρόνια τοπική θεραπεία για την ψωρίαση. Η χρήση της αλοιφής για 12 εβδομάδες είχε ευεργετικά αποτελέσματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους το λάδι αβοκάντο βοηθά στην επούλωση πληγών με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.
Το λάδι αβοκάντο κάνει καλό στο δέρμα λόγω της περιεκτικότητας σε υγιεινά λίπη που το καθιστά φυσικό ενυδατικό – ενώ περιέχει πολύτιμες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε, που βοηθούν στην ανακούφιση του δέρματος από τραύματα.
- Στηρίζει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τη χοληστερόλη.
Το λάδι του αβοκάντο μειώνει τη χοληστερόλη λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε μονοακόρεστα ελαϊκά οξέα, γεγονός που κάνει καλό στην καρδιά.
Σύμφωνα με έρευνες, το ελαϊκό οξύ όπως και τα άλλα ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καταπολεμώντας φλεγμονές και αυξάνουν τα επίπεδα της HDL, της «καλής χοληστερόλης». Το ελαϊκό οξύ είναι επίσης ευεργετικό επειδή μπορεί να μειώσει τη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), τη «κακή» χοληστερόλη.
Υπάρχουν επίσης επιδημιολογικές ενδείξεις ότι τα διατροφικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο λάδι από αβοκάντο έχουν ευεργετική επίδραση και στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (ΣΑΠ). Σύμφωνα με ελεγχόμενες κλινικές μελέτες τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα επηρεάζουν ευνοϊκά έναν αριθμό παραγόντων κινδύνου για Σ.Α.Π., όπως:
- τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
- τους παράγοντες που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων αίματος
- την in vitro LDL οξειδωτική ευαισθησία
- την ευαισθησία στην ινσουλίνη
- Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, η προσθήκη ελαίου αβοκάντο ενισχύει την απορρόφηση των καροτενοειδών, δηλαδή των αντιοξειδωτικών που στηρίζουν την υγεία, είναι λιποδιαλυτά και χρειάζονται τα διαιτητικά λίπη για να απορροφηθούν.
Σύμφωνα με τη μελέτη η προσθήκη ελαίου αβοκάντο σε σαλάτα βελτίωσε σημαντικά την απορρόφηση άλφα-καροτένιου, βήτα-καροτένιου και λουτεΐνης. Τα διατροφικά καροτενοειδή πιστεύεται ότι παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμικών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου.
- Βοηθά στον κορεσμό.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκουμε στα αβοκάντο, αύξησε σημαντικά την πληρότητα και μείωσε την επιθυμία κατανάλωσης τροφών.
- Έχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα το 2020, το έλαιο αβοκάντο μπορεί να συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Όπως προκύπτει, το έλαιο αυτό επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό της γλουταθειόνης και έχει αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με το συμπέρασμα της μελέτης, το εκχύλισμα ελαίου αβοκάντο «ανέστειλε σημαντικά την πυρηνική αντιοξειδωτική δράση, την επαγωγή της αντιοξειδωτικής έκφρασης γονιδίων, την αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα και την ενεργοποίηση της αυτοφαγίας».
- Ασφαλέστερο λάδι μαγειρέματος.
Έλαια όπως του λιναρόσπορου και της κολοκύθας είναι πολύ πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν συνιστώνται για μαγείρεμα. Το εκπληκτικό με το έλαιο αβοκάντο είναι ότι δεν είναι μόνο ένα superfood έλαιο που συνοδεύει σαλάτες, αλλά συνιστάται επίσης για μαγείρεμα.
Το λάδι αβοκάντο είναι καλό μαγειρικό λάδι διότι έχει υψηλό σημείο καπνού· δηλαδή ακόμη και το ελαιόλαδο γίνεται ανθυγιεινό όταν συναντά το σημείο καπνού. Όταν ένα λάδι φτάσει στο σημείο καπνού του, η δομή του διασπάται, χάνονται θρεπτικά συστατικά, αλλάζει η γεύση και, πιο επικίνδυνα, μπορούν να δημιουργηθούν ενώσεις ελευθέρων ριζών που βλάπτουν την υγεία.
Το υψηλό σημείο καπνού του ελαίου από αβοκάντο, το οποίο εκτιμάται στους 250 βαθμούς Κελσίου, το καθιστά κορυφαία επιλογή ως μαγειρικό λάδι.
Θρεπτικά στοιχεία:
Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε υγιή λίπη, δεν περιέχουν χοληστερόλη ή trans λιπαρά και είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, ενώ περιέχουν επίσης ζωτικά θρεπτικά συστατικά όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Α.
Σε ορισμένες ποικιλίες αβοκάντο, η σάρκα περιέχει έως και 25% ακόρεστο έλαιο. Το ακατέργαστο λάδι που προέρχεται από αβοκάντο έχει συνήθως πράσινο χρώμα με πλούσια λιπαρή μυρωδιά. Εάν το λάδι είναι εξευγενισμένο, τότε έχει κιτρινωπό χρώμα με λιγότερο έντονη οσμή.
Μια κουταλιά της σούπας 100% καθαρό λάδι αβοκάντο περιέχει περίπου:
- 125 θερμίδες
- 14 γραμμάρια λίπους (1,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, τα υπόλοιπα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα)
- 0 γραμμάρια υδατανθράκων, ζάχαρης ή νατρίου
- 3,6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε (23% Σ.Η.Π.)
Τα 14 γραμμάρια λίπους από λάδι αβοκάντο είναι περίπου το 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης λίπους. Αν και μπορεί να φαίνεται υψηλό, περίπου 10 από τα 14 γραμμάρια είναι υγιή μονοακόρεστα λιπαρά και δύο γραμμάρια είναι πολυακόρεστα λιπαρά (επίσης υγιές λίπος).
Λάδι αβοκάντο εναντίον ελαιόλαδου.
Μπορεί το λάδι αβοκάντο να είναι καλύτερο από το ελαιόλαδο;
Η ουσία είναι ότι και τα δύο προσφέρουν πολλά από τα ίδια οφέλη, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη και βιταμίνη Ε (αν και το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει ελαφρώς περισσότερη βιταμίνη Ε). Και τα δύο στηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία, καταπολεμούν φλεγμονές και βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
Δύο βασικές διαφορές μεταξύ τους είναι η γεύση και το σημείο καπνού που διαθέτουν. Το ελαιόλαδο έχει τη γεύση της ελιάς, ενώ το λάδι από αβοκάντο που δεν είναι εκλεπτυσμένο (ψυχρής συμπίεσης) έχει φυσική γεύση και το χρώμα του αβοκάντο.
Όπως και το λάδι αβοκάντο και το ελαιόλαδο διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως αγνό, παρθένο ή έξτρα παρθένο. Το παρθένο και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο εξάγονται μέσω ψυχρής συμπίεσης και πιστεύεται ότι είναι το πιο ευεργετικό – ωστόσο, είναι πιο ευαίσθητο σε βλάβες όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε χρησιμοποιείται καλύτερα ωμό.
Το λάδι αβοκάντο έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το ελαιόλαδο. Το σημείο καπνού του εκτιμάται ότι είναι 250 °C ενώ το ελαιόλαδο έχει σημείο καπνού περίπου 191 °C. Επομένως, είναι καλύτερη επιλογή να χρησιμοποιείτε λάδι αβοκάντο κατά το ψήσιμο στη σχάρα, ή το μαγείρεμα γενικά.
Λάδι Αβοκάντο 50ml για το δέρμα
Μερικές από τις πιο σημαντικές ιδιότητες του αβοκάντο είναι η περιεκτικότητα του σε ποσότητα πρωτεϊνών και ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι σημαντικά για το δέρμα. Το λάδι αβοκάντο περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά από το ιχθυέλαιο. Επίσης το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μια ουσία που ονομάζεται sterolin. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή διευκολύνει το μαλάκωμα του δέρματος και μειώνει τη εμφάνιση των κηλίδων αλλά και τα σημάδια που προκαλεί ο χρόνος. Το avocado oil είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, καθιστώντας το χρήσιμο για την επούλωση του κατεστραμμένου δέρματος από τον ήλιο. Τα αντιοξειδωτικά, όπως και οι βιταμίνες Α, D και Ε μπορούν να κάνουν το δέρμα να είναι πιο εύκαμπτο καθώς του δίνει την δυνατότητα να ανανεώσει το ξηρό ή γηρασμένο δέρμα. Όταν εφαρμόζεται, το λάδι αβοκάντο αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου, το οποίο βοηθά να κρατήσει το δέρμα ενυδατωμένο και να μειώσει τις επιπτώσεις της γήρανσης.
-
€9.72€8.10 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Τρόπος χρήσης.
Σε κάθε περίπτωση το έλαιο αβοκάντο πρέπει να είναι 100% καθαρό, είτε για μαγείρεμα, είτε για καλλυντικούς λόγους. Βρίσκουμε προϊόντα από καθαρό λάδι από αβοκάντο στο πλησιέστερο παντοπωλείο ή σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Μαγείρεμα:
Λόγω του σημείου καπνού το λάδι αβοκάντο είναι κατάλληλο για μαγείρεμα, χρησιμοποιείται συχνά σε υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο. Προσθέστε το στην αγαπημένη σας σπιτική σάλτσα, σε ένα σάντουιτς, στα λαχανικά που ψήνετε στη σχάρα ή τον φούρνο, ή σωτάρετε τα αγαπημένα σας υλικά για γευστικές δημιουργίες.
Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε επίσης στα μαλλιά και το δέρμα για καλλυντικούς λόγους.
Το σφραγισμένο λάδι από αβοκάντο έχει διάρκεια ζωής περίπου 24 μήνες, ενώ εάν το ανοίξετε πρέπει να το χρησιμοποιήσετε εντός έξι μηνών. Να φυλάσσεται πάντα σε δροσερό και ξηρό μέρος μακριά από θερμότητα και φως.
Κίνδυνοι και παρενέργειες
Εάν είστε αλλεργικοί στο αβοκάντο, τότε δυστυχώς θα πρέπει να αποφύγετε όλα τα προϊόντα που περιέχουν λάδι αβοκάντο, τόσο για μαγειρική όσο και για ιατρική και εσωτερική χρήση.
Επιπλέον, τα άτομα με αλλεργίες στο λατέξ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι αλλεργικά στα προϊόντα από έλαιο αβοκάντο και αβοκάντο. Η αλλεργία από λάτεξ σχετίζεται με ορισμένα τρόφιμα – όπως αβοκάντο, μπανάνες, κάστανα, ακτινίδια και φρούτα του πάθους – επειδή αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μερικά από τα ίδια αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο λατέξ.
Όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, το λάδι αβοκάντο μπορεί να αντιδράσει με τη βαρφαρίνη, ένα αραιωτικό αίματος που επιβραδύνει την πήξη του αίματος. Εάν παίρνετε αραιωτικά αίματος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τους τύπους ελαίου που είναι καλύτεροι για κατανάλωση.
Ανακεφαλαιώνοντας…
- Το λάδι αβοκάντο παράγεται από αβοκάντο, που είναι πλούσια σε υγιή λίπη. Τα λίπη είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μαζί με μερικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, και τα δύο γνωστά για τα οφέλη για την υγεία τους.
- Αυτό το λάδι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από τα πολύ επεξεργασμένα και εξευγενισμένα λάδια όπως το έλαιο canola – ενώ το λάδι αβοκάντο έχει υψηλότερο σημείο καπνού από το ελαιόλαδο, οπότε είναι μια καλύτερη επιλογή για μαγείρεμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.
- Τα οφέλη περιλαμβάνουν καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, η οποία στηρίζει την υγεία των ματιών και του ανοσολογικού συστήματος. Άλλα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και την ανακούφιση από δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση.
- Οι χρήσεις δεν περιορίζονται στην κουζίνα, αλλά περιλαμβάνουν και εφαρμογές στα μαλλιά και το δερμα.
- Λάδι αβοκάντο και ελαιόλαδο, ποιο είναι το καλύτερο; Και τα δύο χαρίζουν υγιή λιπαρά στη διατροφή μας, αλλά το λάδι αβοκάντο μπορεί να μαγειρευτεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
- Αναζητήστε λάδι αβοκάντο που είναι 100% καθαρό χωρίς πρόσθετα.