Yγιεινά αλεύρια με αμέτρητες χρήσεις, που αντικαθιστούν το αλεύρι σίτου! Μάθετε πώς θα τα χρησιμοποιήσετε!
| On Σεπ22,2021Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει η τάση της ενασχόλησης με τη μαγειρική. Ο κόσμος συναρπάζεται όταν βλέπει στο youtube και στις εκπομπές σεφ να μαγειρεύουν γευστικά πιάτα και θέλει να ανακαλύψει καινούργιες γεύσεις, υγιεινές, ώστε να τις εντάξει στην καθημερινότητά του. Η βάση κάθε συνταγής ζαχαροπλαστικής ή αρτοσκευασμάτων είναι το αλεύρι. Όμως, πέρα από το αλεύρι σίτου υπάρχουν πολλά άλλα “υποκατάστατα” που μας περιμένουμε να τα ανακαλύψουμε. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί με κάποια θέματα υγείας που γι΄ αυτούς είναι πρόβλημα τα παρασκευάσματα από αλεύρι σίτου, για παράδειγμα διαβητικοί, άτομα με αλλεργία και κοιλιοκάκη, ενώ άλλοι φίλοι μας για διαιτητικούς λόγους μπορεί να έχουν περιορίσει την κατανάλωση σιταριού, όπως όσοι κάνουν διατροφή Keto και Low Carb.
Φίλοι μου, κυρίως στην επαρχία, μου λένε ότι στα καταστήματά των περιοχών τους δυσκολεύονται να βρουν ποικιλία αλεύρων που να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά εναλλακτικά αλεύρια στις μέρες μας, το καθένα με τη δικιά του μοναδική γεύση και άρωμα, που χαρίζει κάτι ξεχωριστό στο ψήσιμο ενός αρτοσκευάσματος ή γλυκού. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα αλεύρια ως τρόπο να προσθέσετε υφή και γεύση στα αρτοσκευάσματά σας. Κάθε αλεύρι φέρνει επίσης τον δικό του θρεπτικό πλούτο στο τραπέζι, αφού έχει διαφορετικό διατροφικό προφίλ λιπαρών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.
Εάν είστε νέοι στο ψήσιμο με αυτά τα διαφορετικά αλεύρια, λάβετε υπόψη ότι η μοναδικότητά τους σημαίνει επίσης ότι προσαρμόζονται σε μια συνταγή διαφορετικά απ’ ότι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Ορισμένα αλεύρια χρειάζονται περισσότερα αυγά ή υγρά. Άλλα χρειάζονται συστατικά που θα τα κάνουν να φουσκώνουν ή να διατηρούν τη συνοχή τους. Επομένως, είναι καλή ιδέα να ακολουθήσετε μια συνταγή που γράφτηκε χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο αλεύρι (όπως οι συνταγές που παρέχονται παρακάτω) ή να κάνετε κάποιες δοκιμές για να δείτε πώς τα διαφορετικά αλεύρια συνδυάζονται με το αλεύρι σίτου. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε!
Διαφορετικά αλεύρια που σας προτείνουμε για να ξεκινήσετε
1. Αλεύρι αμυγδάλου
Το αλεύρι αμυγδάλου παρασκευάζεται συνήθως από αμύγδαλα που έχουν αλεστεί σε ελαφριά, αλευρώδη υφή. Το αμυγδάλευρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνη Ε.
Το αλεύρι αμυγδάλου είναι εκπληκτικά ευπροσάρμοστο και εύκολο στις συνταγές. Προσωπικά, μου αρέσει να το χρησιμοποιώ στη θέση της τριμμένης φρυγανιάς ή να αντικαθιστώ το λευκό αλεύρι σε γλυκίσματα όπως τα κουλουράκια και μπισκότα.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι αμυγδάλου βιολογικό Βιοαγρός 250gr
Ο καρπός του αμυγδάλου είναι ένα τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας καθώς είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Επίσης ο ίδιος ο καρπός καθώς και τα παράγωγά του είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο καθώς και μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία μπορούν να μειώσουν την ‘κακή’ χοληστερόλη.
-
€9.43€7.86 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Δοκιμάστε και εσείς αυτή τη συνταγή για να φτιάξετε μπισκοτάκια με αλεύρι αμυγδάλου:
Κουλουράκια με κανέλα, αλεύρι αμυγδάλου και ζάχαρη καρύδας στην επιφάνειά τους, μαλακά στο εσωτερικό
ελαφρώς τραγανό εξωτερικά, απόλυτα γλυκά, γρήγορα και εύκολα στην παρασκευή τους και πάρα πολύ νόστιμα.
Υλικά:
Για την επένδυση:
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας ή βιολογική ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για τα μπισκότα:
1/2 φλιτζάνι βούτυρο (κανονικό ή vegan).
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας ή βιολογική ζάχαρη (αν χρησιμοποιήσετε στέβια, είναι λιγότερο από το μισό φλιτζάνι)
1 αυγό (ή 3 κουταλιές της σούπας ακουαφάβα για vegan)
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
3/4 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 ⅓ φλιτζάνια μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη* (αν όχι χωρίς γλουτένη, αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά χρησιμοποιήστε λιγότερο καθώς είναι πιο ξηρό και πιο απορροφητικό*)
1 ¼ φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
2 κουταλιές άμυλο καλαμποκιού (το άμυλο καλαμποκιού δίνει ελαφρώς πιο αφράτη υφή)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 176 βαθμούς C και στρώστε δύο φύλλα ψησίματος με χαρτί περγαμηνής και αφήστε το ζεστό μεχρι να φτιάξετε το μείγμα.
Προετοιμάστε την επικάλυψη για τα κουλουράκι προσθέτοντας ζάχαρη καρύδας ή βιολογική ζάχαρη και κανέλα σε ένα μικρό μπολ ανακατεύοντας για να αναμειχθούν. Αφήστε στην άκρη.
Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο της επιλογής σας σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε μέχρι να γίνει κρεμώδες και λείο για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέστε ζάχαρη καρύδας και ανακατέψτε με μέτριο ρυθμό μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ελαφρύ – περίπου 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέστε το αυγό ή την ακουαφάβα και τη βανίλια και ανακατέψτε ξανά.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την κρέμα ταρτάρ (προαιρετικά), την κανέλα και το θαλασσινό αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέστε το μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη, το αλεύρι αμυγδάλου και το καλαμποκάλευρο και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Η ζύμη πρέπει να είναι παχιά και δεμένη αρκετά σε αυτό το σημείο. Αν είναι πολύ μαλακή, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη και αλεύρι αμυγδάλου κάθε φορά μέχρι να γίνει πιο συμπαγές το συμάρι. Στη συνέχεια σκεπάζουμε και μεταφέρουμε τη ζύμη στο ψυγείο.
Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι μπισκότων ή ένα κουταλάκι του γλυκού για να μετρήσετε 1 ½ κουταλιά της σούπας ποσότητες ζύμης για να τη φορμάρετε σε σχήμα μπάλας. Η ζύμη θα είναι ακόμα μαλακή. Τυλίξτε τα στρογγυλά ζυμαράκια με επικάλυψη κανέλας-ζάχαρης και τακτοποιήστε στο ταψί.
Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να φουσκώσουν (μερικές ρωγμές είναι φυσιολογικές-δεν θα φουσκώσουν υπερβολικά). Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε ταψί για 10 λεπτά. Τότε είναι έτοιμα να τα απολαύστε!
Μόλις κρυώσουν, φυλάξτε τα μπισκότα που θα μείνουν σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες ή στην κατάψυξη έως και 1 μήνα.
2. Αλεύρι Καρύδας
Το αλεύρι καρύδας παρασκευάζεται από πολτό καρύδας που έχει στεγνώσει από την υγρασία του και στη συνέχεια αλέθεται. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το αλεύρι καρύδας ψήνεται πολύ διαφορετικά από το λευκό αλεύρι και τα άλλα υποκατάστατα αλεύρου, απορροφά πάρα πολύ υγρασία με αποτέλεσμα να αποκτά μια πιο πυκνή, βαρύτερη υφή. Απαιτούνται περισσότερα αυγά ή υγρά συστατικά για να εκτελεστεί μια συνταγή με αυτό το αλεύρι. Είναι ιδανικό για ζύμη κρέπας pancackes ή με πολλά υγρά υλικά και φρούτα, όπως μπανάνα.
Είναι δημοφιλές στους λάτρεις της διατροφής χαμηλών υδατανθράκων low carb και σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Εκτός από το εντυπωσιακό διατροφικό του προφίλ, το αλεύρι καρύδας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, την καλύτερη πέψη, την υγεία της καρδιάς, ακόμη και την απώλεια βάρους.
Το αλεύρι καρύδας έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα παραδοσιακά αλεύρια και η πλούσια υφή και η φυσική του γλυκύτητα το καθιστούν εξαιρετικό για ψήσιμο.
Το αλεύρι καρύδας δεν περιέχει γλουτένη, καθιστώντας το μια επιλογή για άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως κοιλιοκάκη, αλλεργία στο σιτάρι ή ευαισθησία στη γλουτένη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή αλλεργία στο σιτάρι πρέπει να αποφεύγουν όλους τους κόκκους που περιέχουν γλουτένη, ενώ όσοι έχουν ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να επιλέξουν είτε να μειώσουν είτε να εξαλείψουν πλήρως από τη διατροφή τους.
Το αλεύρι καρύδας θεωρείται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με έως και 45 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Ως ενήλικες πρέπει να στοχεύουμε να έχουμε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, οπότε μόλις 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 10 γραμμάρια) αλεύρι καρύδας θα παρείχε λίγο περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι καρύδας 250gr bio
Το αλεύρι καρύδας είναι μια μοναδική εναλλακτική λύση για το αλεύρι σιταριού.
Είναι δημοφιλές στους λάτρεις των χαμηλών υδατανθράκων και σε εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Εκτός από το εντυπωσιακό προφίλ διατροφής του, το αλεύρι καρύδας μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την προώθηση της σταθερότητας του σακχάρου στο αίμα, την καλύτερη πέψη, την υγεία της καρδιάς και ακόμη και την απώλεια βάρους.
-
€2.08€1.60 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή για να φτιάξετε μπανανόψωμο με αλεύρι καρύδας και τσιπς σοκολάτας:
Υλικά:
1 φλιτζάνι πολτοποιημένη μπανάνα (θα χρειαστούν 2-3 μπανάνες)
3 αυγά
½ φλιτζάνι αμυγδαλοβούτυρο
¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας, λιωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
½ φλιτζάνι 60 γραμμάρια αλεύρι καρύδας
½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
½ φλιτζάνι μίνι τσιπς σοκολάτας
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
Προετοιμάστε ένα ταψί αλείφοντάς το με λάδι καρύδας ή στρώστε το με χαρτί περγαμηνής.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες, τα αυγά, το βούτυρο αμυγδάλου, το λάδι καρύδας και τη βανίλια.
Μόλις αναμειχθούν τα υγρά συστατικά, προσθέστε τα ξηρά υλικά (αλεύρι καρύδας, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και θαλασσινό αλάτι). Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε και τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατέψτε ελαφρά.
Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί ή τη φόρμα που ετοιμάσαμε νωρίτερα.
Ψήνουμε για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα το γλυκό και δοκιμάζουμε να τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα και βλέπουμε αν βγαίνει καθαρή.
Βγάζουμε από το φούρνο τη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει για 20-30 λεπτά σε σχάρα πριν το βγάλουμε από τη φόρμα για να κρυώσει εντελώς. Θα πρέπει να βγαίνει πολύ εύκολα αν έχετε λαδώσει σωστά το τηγάνι ή χρησιμοποιείτε περγαμηνή. Κόψτε το μπανανόψωμο (ένα μαχαίρι ψωμιού λειτουργεί καλύτερα), σερβίρετε και απολαύστε.
Αποθηκεύστε τυχόν υπολείμματα σε σφραγισμένο δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ημέρες. Για να διατηρηθεί περισσότερο, φυλάξτε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
3. Αλεύρι κινόα
Το αλεύρι κινόα είναι άλλη μια καλή εναλλακτική λύση για άτομα που έχουν ευαισθησία στο σιτάρι. Μπορείτε να το αγοράσετε από το κατάστημά μας, αλλά μπορείτε επίσης να φτιάξετε αυτό το αλεύρι υψηλής πρωτεϊνικής αξίας στο σπίτι χρησιμοποιώντας ωμούς σπόρους κινόα. Το αλεύρι κινόα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μάφιν, κρέπας, pancacke και ψωμιού. Ωστόσο, δεν διατηρεί πάντα το σχήμα του όπως και άλλα αλεύρια, οπότε καλό είναι να συνδυάζεται με άλλα άλευρα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Το αλεύρι κινόα όχι μόνο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με άλλα αλεύρια, αλλά έχει επίσης φυτικές ίνες, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία. Η υψηλή περιεκτικότητα διαιτητικών ινών στην κινόα είναι το κύριο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην απώλεια βάρους. Έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα από κάθε άλλο κόκκο – 19,9 g ανά φλιτζάνι. Αυτές οι φυτικές ίνες είναι αρκετές για να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας ή να δώσουν αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες στα γεύματά μας. Ακόμα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που βοηθά επιπλέον στην ενίσχυση του μεταβολισμού και στη μείωση της όρεξης.
Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 53, η κινόα πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι μέρος μιας διατροφής για όσους έχουν πρόβλημα με τα επίπεδα σακχάρου. Η κινόα δεν τείνει να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γρήγορα, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του διαβήτη. Επίσης είναι φυσικά πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωνεύεται αργά και έτσι βοηθάει στον καλύτερο χειρισμό των επιπέδων σακχάρου. Συνδυάστε το αλεύρι κινόας με άλλα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι κινόα βιολογικό Βιοαγρός 350gr
Το κίνοα ως σύνθετος υδατάνθρακας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Είναι αγαπημένη τροφή των αυστηρών χορτοφάγων και των αθλητών εξ αιτίας της πρωτεϊνης που περιέχει. Οι λευκές ποικιλίες του κίνοα είναι οι πιο ποιοτικές. Πολλοί chefs το φρυγανίζουν εντελώς μόνο του σε στεγνό τηγάνι για πέντε λεπτά πριν το μαγειρέψουν.
-
€5.84€4.87 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Δοκιμάστε το αλεύρι κινόας στην παρακάτω συνταγή για μπισκότα:
Υλικά:
2 φλιτζάνια αλεύρι κινόα
2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1/3 φλιτζάνι λουκουμάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
½ φλιτζάνι λάδι καρύδας, σε υγρή κατάσταση
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού λιναρόσπορο σπασμένο + 3 κουταλιές νερό
¼ φλιτζάνι μελάσα
¼ φλιτζάνι ζάχαρη, για επικάλυψη
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους ΅170 βαθμούς C.
Χτυπήστε το λιναρόσπορο με νερό σε ένα μικρό μπολ για να φτιάξετε το λεγόμενο “αυγό λιναρόσπορου”. και αφήστε το στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε μαζί τα ξηρά υλικά (αλεύρι κινόα, μαγειρική σόδα, κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ και θαλασσινό αλάτι). και αφήστε τα στην άκρη.
Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ αναμείξτε τη ζάχαρη και το λάδι καρύδας μέχρι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή, περίπου για 2 λεπτά. Χτυπήστε επίσης τη μελάσα και το “αυγό λιναρόσπορου” μέχρι να ενωθούν.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του αλευριού, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέστε τα κομματάκια λουκουμά στο έτοιμο μείγμα και και ανακατέψτε με τη σπάτουλα.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια, τυλίξτε τη ζύμη σε μπάλες με διάμετρο περίπου 3 εκατοστών. Τοποθετήστε τη ζάχαρη σε ένα ρηχό μπολ και τυλίξτε κάθε μπάλα ζύμης στη ζάχαρη για να επικαλυφθεί.
Απλώστε τα μπισκότα σε έτοιμα φύλλα ψησίματος, ομοιόμορφα μεταξύ τους.
Ψήστε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει, περιστρέφοντας το ταψί στη μέση του ψησίματος. Αφαιρέστε από το φούρνο και χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος ενός πιρουνιού πιέστε απαλά στο κέντρο κάθε μπισκότου για να αποκτήσουν ένα ελαφρώς επίπεδο σχήμα μπισκότου.
Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
4. Αλεύρι ρεβυθιού
Φτιαγμένο από αλεσμένα ρεβύθια, αυτό το αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθιστώντας το αρκετά χορταστικό. Το αλεύρι ρεβυθιού είναι εξαιρετικό μιας και προσθέτει υφή και συγκρατεί αρκετά καλά τα υπόλοιπα υλικά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για αλμυρά και γλυκά παρασκευάσματα όπως κρέπες, pancackes, ψωμιά, ζυμαρικά, επίσης είναι κατάλληλο να δένει σούπες και μαγειρευτά φαγητά. Έχει μια καρυδένια, γήινη γεύση.
Αποτελεί κλασικό αλεύρι οσπρίων. Το ρεβυθάλευρο έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από άλλα αλεύρια, συμπεριλαμβανομένου του λευκού και του αλεύρου ολικής αλέσεως. Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (92 γραμμάρια) αλεύρι ρεβυθιού παρέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, έναντι 13 γραμμαρίων στο λευκό αλεύρι και 16 γραμμάρια στο αλεύρι ολικής αλέσεως.
Το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη για να χτίσει μυς και να ανακάμψει από τραυματισμούς και ασθένειες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σας κρατούν χορτάτο περισσότερο και το σώμα σας πρέπει να κάψει περισσότερες θερμίδες για να αφομοιώσει αυτά τα τρόφιμα.
Επιπλέον, λόγω του ρόλου του στην ανάπτυξη των μυών, η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν χάνετε βάρος
Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες για το ρεβυθάλευρο σε αυτό το ειδικό άρθρο του καταστήματός μας.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι Ρεβυθιού (Ρεβυθάλευρο) Βιολογικό Βιοαγρός 500gr
-
-
€3.47€2.89 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι
Αλεύρι Ρεβυθιού (Ρεβυθάλευρο) Βιολογικό Βιοαγρός 500gr
Βιολογικό ρεβυθαλευρο, φτιάχνεται από τη σύνθλιψη αποξηραμένων ρεβιθιών. Tο αγαπημένο αλεύρι όλων όσων είναι αλλεργικοί στη γλουτένη, αλλά και των μεσογειακών λαών που το χρησιμοποιούν ευρύτατα.
-
€3.47€2.89 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Φτιάξτε το δικό σας νόστιμο μπανανόψωμο με αλεύρι ρεβυθιού:
Υλικά:
3 μέτριες ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες (περίπου 1 1/3 φλιτζάνι πουρέ μπανάνας)
1/4 φλιτζάνι μέλι ή καθαρό σιρόπι σφενδάμου
2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή ψυγμένο λάδι καρύδας, ή βούτυρο)
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι μηλόξυδο
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ρεβυθιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Προαιρετικά πρόσθετα:
1/2 φλιτζάνι τσιπς σοκολάτας
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή πεκάν
1 φλιτζάνι βατόμουρα
1 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Στρώνετε μια φόρμα με χαρτί περγαμηνής και ψεκάζετε με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.
Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί το ρεβυθάλευρο, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα και το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το πολτό μπανάνας, το μέλι(ή σιρόπι σφενδάμου), τα αυγά, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το μηλόξιδο. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν. Προσθέστε οποιοδήποτε από τα προαιρετικά υλικά για να δημιουργήσετε τη δική σας έκδοση αυτού του νόστιμου μπανανόψωμου. Συνιστώ ανεπιφύλακτα τσιπς σοκολάτας και/ή ξηρούς καρπούς!
Ρίχνουμε τη ζύμη σε έτοιμο τηγάνι και απλώνουμε από πάνω. Ψήνουμε για 40-55 λεπτά ή μέχρι η οδοντογλυφίδα που καρφώνουμε στο κέντρο μέχρι μέσα βγει καθαρή.
Αφαιρέστε από το φούρνο και τοποθετήστε το σε σχάρα για να κρυώσει για 10-15 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίστε προσεκτικά, αφαιρέστε το μπανανόψωμο από τη φόρμα και τοποθετήστε το ξανά στο σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Κόβουμε σε 12 φέτες.
5. Αλεύρι καστανού ρυζιού
Φτιαγμένο από καλά αλεσμένο καστανό ρύζι, αυτό το αλεύρι υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες έχει ελαφριά και κονιοποιημένη υφή παρόμοια με το λευκό αλεύρι, καθιστώντας το ιδανικό για αρτοσκευάσματα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που δεν έχουν εμπειρία από εναλλακτικά αλεύρια και θέλουν κάτι παρόμοιο σε υφή και ιδιότητες στη μαγειρική με το αλεύρι σίτου ώστε να κάνουν τις συνταγές που έχουν συνηθίσει.
Χρησιμοποιώ το αλεύρι καστανού ρυζιού για τις περισσότερες συνταγές μαγειρικής και αρτοσκευασμάτων που θέλω να μην περιέχουν γλουτένη. Θα διαπιστώσετε και εσείς ότι είναι ένα από τα πιο εύκολα και συνηθέστερα υποκατάστατα του αλευριού σίτου. Έχω φτιάξει κέικ, μπισκότα, ψωμιά, κρέπες, κ.λπ. ενώ επίσης το έχω χρησιμοποιήσει ως πυκνωτικό σε σούπες με μεγάλη επιτυχία.
Το αλεύρι καστανού ρυζιού είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν την πεπτική υγεία, αλλά έχουν επίσης αποδείξει ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ενισχύει την υγεία του ήπατος, καθώς περιέχει χολίνη, η οποία μεταφέρει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια από το συκώτι στο σημείο που απαιτούνται στο σώμα.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι ρυζιού ολικής (καστανό) βιολογικό Βιοαγρός 500gr
-
-
€2.89€2.76 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι
Αλεύρι ρυζιού ολικής (καστανό) βιολογικό Βιοαγρός 500gr
Το αλεύρι ρυζιού ολικής, από καστανό ρύζι, περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το λευκό ρύζι. Διατίθεται σε λεπτή ή πολύ λεπτή σύσταση, το οποίο βοηθά στην μείωση του πετρώματος και δίνει καλύτερη σύσταση στα ψημένα προϊόντα. Το καφέ ρυζάλευρο πρέπει να αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Xρησιμοποιείται σε όλη την Aσία και την Λατινική Aμερική για δεκάδες χρήσεις, και ειδικά στην παραγωγή noodles και σε δεκάδες γλυκά.
-
€2.89€2.76 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Νοστιμότατο κέικ με αλεύρι καστανού ρυζιού:
Υλικά:
3/4 φλιτζανιού αλεύρι αμυγδάλου
1/2 φλιτζάνι αλεύρι καστανού ρυζιού
1/2 φλιτζάνι φρυγανισμένο αλεύρι κινόα
1/2 φλιτζάνι άμυλο ταπιόκας
2 κουταλιές αλεύρι καρύδας
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
2 βιολογικά αυγά χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας
1/2 φλιτζάνι γάλα φυτικής προέλευσης
3 κουταλιές της σούπας μελάσα
1 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας
γιαούρτι καρύδας για επικάλυψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Στρώνουμε ένα ταψί 9 τετραγώνων με χαρτί περγαμηνής και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά σας.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, συνδυάστε τα αυγά, τον πουρέ κολοκύθας, το γάλα, τη μελάσα και τη ζάχαρη. Χτυπήστε τα στα ξηρά συστατικά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένα πολύ παχύ κουρκούτι. Θέλετε η ζύμη να είναι ελαφρώς πιο συνεκτική από τη ζύμη για κέικ. Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί σας.
Ψήνετε στο κέντρο του προθερμασμένου φούρνου σας για 40 – 45 λεπτά. Δοκιμάστε με ένα πιρούνι το κέικ καθώς το καρφώνετε αν είναι καθαρό. Εάν δεν υπάρχει τίποτα στο πιρούνι αφαιρέστε, το κέικ είναι έτοιμο!
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 – 15 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς, πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρετε με μια κουταλιά γιαούρτι καρύδας (ή σαντιγί) και μια κουταλιά μελάσα περιχυμένη από πάνω.
6. Αλεύρι βρώμης
Το αλεύρι βρώμης ίσως αυτή τη στιγμή είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποκατάστατα αλεύρου λόγω του πόσο βολικού είναι, της ευπροσαρμοστικότητας του σε συνταγές και της γεύσης του. Εάν έχετε βρώμη στο ντουλάπι σας, τότε σίγουρα θα λατρέψετε και το αλεύρι βρώμης. Έχει μια καλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών, καθώς και μια τρυφερή υφή και απαλή γεύση που το καθιστούν αρκετά ευέλικτο. Το χρησιμοποιώ σε πολλές συνταγές, συμπεριλαμβανομένων των pancackes, σε κρέπες, σε μπάρες πρωτεΐνης και μπισκότα.
Επειδή το αλεύρι βρώμης είναι χωρίς γλουτένη, δεν μπορείτε να το αντικαταστήσετε με όλο το αλεύρι στα αρτοσκευάσματα που χρειάζονται τη βοήθεια της γλουτένης για να φουσκώσουν. Μπορείτε να αντικαταστήσετε με αλεύρι βρώμης περίπου το ένα τέταρτο του αλευριού σε μια κανονική συνταγή ψωμιού, αυξάνοντας ελαφρώς την ποσότητα της μαγιάς στη συνταγή για να βοηθήσετε το ψωμί να φουσκώσει.
Το αλεύρι βρώμης έρχεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι τρόφιμο ολικής αλέσεως, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και είναι ακόμη μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.
Επειδή η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, θα σας κάνει να νιώθετε ικανοποιημένοι και βοηθάει το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι με συνταγές που χρησιμοποιούν αλεύρι βρώμης (σε αντίθεση με το λευκό, εξευγενισμένο αλεύρι) είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα.
Επίσης, είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι βρώμης σε πάρα πολλές συνταγές ψησίματος ακόμη και αλμυρών παρασκευασμάτων, επειδή παρέχει τέλεια υφή και συγκρατεί τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι βρώμης βιολογικό Βιοαγρός 500gr
Το βιολογικό αλεύρι βρώμης είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για άλλα αλεύρια στο ψήσιμο, ιδιαίτερα για αφράτα κέικ και μάφιν. Είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά και όλα τα οφέλη της βιολογικής βρώμης.Η βρώμη περιέχει βιταμίνη Β6, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, αλλά και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ακόμα περιέχει σε μικρότερη ποσότητα βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και κάλιο. Άριστη πηγή β-γλυκάνων για την υποστήριξη της καλής λειτουργίας της καρδιάς.
-
€2.55€2.13 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτή τη μπάρα πρωτεΐνης με σοκολάτα και αλεύρι βρώμης:
Υλικά:
Για τη γέμιση:
1 1/2 φλιτζάνια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη εσπρέσο ή κόκκους στιγμιαίου καφέ (προαιρετικά)
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη βάση:
1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη
1 φλιτζάνι βρώμη χωρίς γλουτένη
2/3 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη (ή ζάχαρη καρύδας)
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζάνι λιωμένο λάδι καρύδας (ή κανονικό βούτυρο)
80 γραμμάρια από την αγαπημένη σας μαύρη σοκολάτα (τουλάχιστον 70%), χοντροκομμένη, (εναλλάκτικά λιγότερο από 1/2 φλιτζάνι τσιπς σοκολάτας)
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Στρώστε ένα ταψί 20 x 20 εκατοστών με χαρτί περγαμηνής, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε εύκολα τις μπάρες μετά. Αυτό είναι σημαντικό! Λιπάνετε το χαρτί με αντικολλητικό σπρέι μαγειρέματος.
Προετοιμάστε τη γέμιση πρώτα: Προσθέστε τους χουρμάδες, ζεστό νερό, σκόνη εσπρέσο και βανίλια σε ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος και ανακατέψτε μέχρι να γίνει πολτός το περιεχόμενο, για περίπου 2 λεπτά. Δεν πειράζει αν υπάρχουν μερικά χοντρά κομμάτια. Αφήστε τον πολτό του χουρμα να κρυώσει και να πήξει λίγο για 5 λεπτά ενώ φτιάχνετε τη βάση.
Για να κάνετε τη βάση βρώμης: σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το αλεύρι βρώμης, τη βρώμη, την καστανή ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με λιωμένο λάδι καρύδας μέχρι το μείγμα να γίνει εύθρυπτο. Μετρήστε 1 φλιτζάνι από το μείγμα και αφήστε το σε ένα μικρό μπολ (αυτό θα είναι για την επικάλυψη). Πιέστε το υπόλοιπο μείγμα στο έτοιμο τηγάνι. θα χρειαστεί να πιέσετε δυνατά για να βεβαιωθείτε ότι όλο το μείγμα θα κολλήσει καλά μεταξύ τους.
Απλώστε απαλά τον πολτό χουρμά ομοιόμορφα πάνω από τη βάση της κρούστας. Πασπαλίστε με ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα (ή κομματάκια σοκολάτας) και στη συνέχεια πασπαλίστε με την κρατημένη βρώμη από πάνω.
Ψήστε τις μπάρες για 30-35 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να ροδίσει ελαφρώς. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε τη σοκολάτα με ένα μικρό κομμάτι χοντρό θαλασσινό αλάτι για ένα αλμυρό και γλυκό συνδυασμό. Αφήστε τα στη σχάρα για να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα ωστε να σταθεροποιηθεί και η βάση και να μη σπάνε και στη συνέχεια αφαιρέστε από το ταψί για να κρυώσουν εντελώς. Βγαίνουν 16 μπάρες. Διατηρούνται καλύτερα σκεπασμένες στο ψυγείο και είναι νόστιμες όταν σερβίρονται κρύες καθώς και σε θερμοκρασία δωματίου.
7. Αλεύρι φαγόπυρου
Το αλεύρι φαγόπυρου παρασκευάζεται από σπόρους φαγόπυρου που μοιάζουν με τους κόκκους σίτου ή πλιγούρι, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι είδος σιταριού και αγρωστώδης σπόρος και επομένως είναι δεν περιέχει καθόλου γλουτένη. Έχει καλή ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών, μαζί με μια υπέροχη γεύση. Το αλεύρι φαγόπυρου έχει μια πραγματικά πλούσια, καρυδένια και γήινη γεύση που απλώς λατρεύω. Μου αρέσει να το χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με άλλα αλεύρια. Ένας κλασικός τρόπος για να το χρησιμοποιήσετε είναι να φτιάξετε τηγανίτες pancackes από φαγόπυρο.
Το αλεύρι φαγόπυρου προσθέτει ποικιλία υφής, γεύσης και σχήματος στα προϊόντα διατροφής. Πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν και χαίρονται να το χρησιμοποιούν σε κρέπες, pancackes, και στην παραγωγή ζυμαρικών από αυτό.
Είναι καλύτερο σε συνδυασμό με άλλα αλεύρια. Το αλεύρι φαγόπυρου είναι ένας θρεπτικός θυσαυρός σε σύγκριση με το ρύζι και το καλαμπόκι, οι κόκκοι του παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Το αλεύρι αυτό είναι πλούσιο σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και έχει καλά ισορροπημένο προφίλ αμινοξέων. Υπάρχει υψηλότερη ποσότητα λίπους στο αλεύρι φαγόπυρου, αλλά είναι κυρίως ακόρεστο λίπος, ελαϊκό και λινολεϊκό οξύ.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι φαγόπυρου βιολογικό Βιοαγρός 500gr
Το φαγόπυρο περιέχει και πολλές βιταμίνες. Μάλιστα, έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συνήθως συναντώνται στα ζωικά τρόφιμα, είναι πλούσιο σε λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε αλλά και Κ. Φολικό οξύ, αλλά και αρκετά μέταλλα: Ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, αλλά και ψευδάργυρο . Επίσης λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του , βοηθάει και στο αδυνάτισμα .
-
€5.08€4.24 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για μπισκότα σοκολάτας με αλεύρι φαγόπυρου:
Υλικά:
6 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
350 γραμμαρια γλυκόπικρη σοκολάτα (60-70% μάζα κακάο)*, ψιλοκομμένη (περίπου 2 ¼ φλιτζάνια), καθώς και αρκετά κομμάτια για επικάλυψη στα μπισκότα
½ φλιτζάνι αλεύρι φαγόπυρου
2 κουταλιές αλεύρι ταπιόκας
¾ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλιτζάνι συν 2 κουταλιές ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Αλάτι ελαφρώς χοντρό για πασπαλισμα στο τέλος
Εκτέλεση:
Τοποθετήστε τα ταψιά στο πάνω και κάτω επίπεδο του φούρνου και προθερμάνετε στους 170 βαθμούς C. Απλώστε χαρτί περγαμηνής πάνω στο ταψί.
Τοποθετήστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα 220 γραμμάρια σοκολάτας (δεν είναι όλη όση έχετε!) Και λιώστε μαζί με το βούτυρο, ανακατεύοντας συχνά για να αποφύγετε την καύση της σοκολάτας. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί και να έχει την επιθυμητή υφή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το διατηρούμε ζεστό.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι φαγόπυρου, το αλεύρι ταπιόκας και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μικρό μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι στο μπολ ενός αναμικτήρα και χτυπήστε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ ελαφρύ και αφράτο για 5 λεπτά (ή χρησιμοποιήστε ένα μπολ ανάμειξης και μίξερ χειρός). Κατεβάστε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέστε τη βανίλια μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα, και στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό μείγμα βουτύρου σοκολάτας.
Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενωθούν. Αφαιρέστε το μπολ από το μίξερ και χρησιμοποιήστε μια εύκαμπτη σπάτουλα σιλικόνης για να προσθέσετε την υπόλοιπη ποσότητα ψιλοκομμένης σοκολάτας που έμεινε.
Εάν η ζύμη είναι πολύ ρευστή, αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί στη σύσταση όταν παίρνετε μια κουταλιά. Πάρτε 2 κουταλιές για να ρίξετε πάνω στα φύλλα ψησίματος του ταψιού για να σχηματιστεί το κάθε μπισκότο, χωρίζοντάς τα τουλάχιστον 4 εκατοστά μεταξύ τους. Πάνω από κάθε μπισκότο πασπαλίστε μερικά κομμάτια σοκολάτας και μερικά κομμάτια νιφάδες αλατιού.
Ψήνετε τα μπισκότα μέχρι να φουσκώσουν, να κάνουν ρωγμές και οι άκρες τους να έχουν σφίξει, 8–12 λεπτά, περιστρέφοντας τα ταψιά στο μισό του ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσουν στα ταψιά. Απολαύστε τα μπισκότα ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μπισκότα είναι καλύτερα την ημέρα που ψήθηκαν αλλά θα διατηρηθούν και τις επόμενες σε μπολάκι σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 3 ημέρες.
8. Αλεύρι Όλυρας (Spelt) ή αλλιώς Ντίνκελ
Το ντίνκελ είναι ένα είδος αλεύρου όλυρας ολικής αλέσεως που έχει αρκετά χαρακτηριστικά του απλού αλευριού σίτου αλλά είναι πιο θρεπτικό, φυσικά περιέχει γλουτένη και είναι χαμηλής πυκνότητας με ομοιόμορφη δομή. Έχει μέτρια προς υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, αποδίδει μια ωραία, αφράτη υφή στη ζύμη και λειτουργεί αρκετά καλά σε μείγμα με το απλό αλεύρι σε αναλογία 1:1 . Οι καλοί φούρνοι παρασκευάζουν τα ποιοτικά και ακριβά αρτοσκευάσματα και ψωμιά με αυτό το αλεύρι με αυτή την αναλογία.
Ένα αλεύρι από το σιτάρι Triticum spelta, θεωρείτε πως δόθηκε σαν δώρο στους Έλληνες από τη Δήμητρα, τη θεά της συγκομιδής. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι είναι η ζέα που αναφέρεται σε αρχαίες πηγές.
Το αλεύρι ντίνκελ έχει μια ελαφριά καρυδένια γεύση και ελαφρώς γλυκιά. Έχει ελαφριά υφή πράγμα που σημαίνει ότι τα ψητά σας δεν θα είναι βαριά ή συμπαγή, και έτσι μπορείτε να το προσθέσετε σε όλα τα είδη συνταγών. Επειδή ανήκει στην οικογένεια του σίτου, το αλεύρι αυτό περιέχει γλουτένη, παρόλα αυτά μερικοί βρίσκουν το αλεύρι ντίνκελ είναι πιο εύπεπτο.
Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και μια πρωτεΐνης. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας το 25% του αλεύρου σίτου που απαιτείται στις συνταγές σας. Μπορείτε γενικά να αντικαταστήσετε έως και το 50% του συνηθισμένου αλεύρου σίτου σε πολλές συνταγές για αρτοσκευάσματα με το αυτό το αλεύρι.
Για βέλτιστη φρεσκάδα, αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκιερό και ξηρό μέρος – κατά προτίμηση στην κατάψυξη ή στο ψυγείο μετά το άνοιγμα.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι ντίνκελ (όλυρας) ολικής βιολογικό Βιοαγρός 1Kg
-
-
€5.08€4.24 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι
Αλεύρι ντίνκελ (όλυρας) ολικής βιολογικό Βιοαγρός 1Kg
Αλεύρι από τους κόκκους του σιταριού Triticum spelta με νόστιμη, σιταρένια, καρυδένια γεύση αλεσμένο σε πετρόμυλο κατάλληλη για κάθε ψήσιμο.
Κατάλληλο για όσους αγαπάνε το ψήσιμο στο σπίτι και πιστεύουν ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή για την υγεία και την ευημερία τους. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα και ένας πολύ καλός τρόπος για να περιποιηθείτε την οικογένεια και τους φίλους σας.
-
€5.08€4.24 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Διαβάστε παρακάτω μια συνταγή κέικ μήλου με αλεύρι ντίνκελ:
Υλικά:
1 φλιτζάνι (130 γραμμάρια) αλεύρι ντίνκελ όλυρας
1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 φλιτζάνι (85 γραμμάρια) μέλι
1/4 φλιτζανιού (60ml) λάδι ελιάς
1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
1 αυγό
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 1/2 φλιτζάνια (170 γραμμάρια) αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο μήλο πράσινο ή οποιοδήποτε άλλο μήλο που είναι συνήθως καλό για ψήσιμο
Για την επικάλυψη:
4 κουταλάκια του γλυκού ακατέργαστη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/3 – 1/2 φλιτζάνι καραμέλα, προαιρετικά
Εκτέλεση:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175 ° C. Λαδώνουμε ένα ταψί 20×20 εκατοστών ή το στρώνουμε με χαρτί περγαμηνής.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το μέλι, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Προσθέστε το στεγνό μείγμα στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας ακριβώς μέχρι να ενωθεί.
Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψί.
Ανακατέψτε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα για την επικάλυψη και πασπαλίστε πάνω από τη ζύμη.
Bήνουμε για 15 – 20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχει τρυπήσει το κέικ στη μέση.
Στη συνέχεια περιχύστε από πάνω την καραμέλα και είναι έτοιμο.
9. Αλεύρι Αμάρανθου
Ο αμάρανθος θεωρείται ψευδοσιτηρό, όπως η κινόα και το φαγόπυρο και μπορεί να αλεσθεί σε μορφή αλευριού. Το αλεύρι που προκύπτει έχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μπορείτε να περιγράψετε τη γεύση του ως γήινη ή χορταρικών. Είναι ένα πολύ βαρύ αλεύρι, οπότε πιθανότατα θα θέλετε να το χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με άλλα άλευρα που έχουν πιο ελαφριά υφή, όπως το κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αντικαθιστούμε περίπου το 25% του κανονικού αλευριού για όλες τις χρήσεις στο ψωμί για να προσθέσουμε υφή, γεύση και πρωτεΐνη στα αρτοσκευάσματά μας.
Το αλεύρι αμαράνθου είναι δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη του αλευριού αυτού παίρνει υψηλούς βαθμούς ποιότητας λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς του στα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη. Για το λόγο αυτό είναι πολύ χρήσιμο σε όσους κάνουν κάποια χορτοφαγική διατροφή.
Περιέχει πολλά άλλα υγιεινά θρεπτικά συστατικά. Τα υψηλά επίπεδα αμινοξέος λυσίνης βοηθούν το σώμα να απορροφήσει σωστά το ασβέστιο από την πεπτική οδό. Για όσους ενδιαφέρονται να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, το αλεύρι αμάρανθου έχει επίσης διπλάσιο ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα. Το αλεύρι αμαράνθου είναι επίσης πλούσιο σε λιπαρά οξέα και περιλαμβάνει τοκοτριενόλη, μια ισχυρή μορφή βιταμίνης Ε. Έχει περίπου πέντε φορές περισσότερο σίδηρο και τρεις φορές περισσότερες φυτικές ίνες έναντι του αλεύρου σίτου. Είναι επίσης πλούσιο σε άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, φώσφορο και βιταμίνες A και C.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι αμάρανθου βιολογικό Βιοαγρός 350gr
Αλεύρι αμάρανθου, 350gr, Βιοαγρός. Ο αμάρανθος είναι ένας σπόρος, ψευδο-δημητριακό, ενώ ανήκει περισσότερο στην οικογένεια της κινόα και του φαγόπυρου. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής αξίας και μάλιστα pολύ περισσότερη από αυτήν των δημητριακών. Επίσης οι σπόροι του αμάρανθου περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου.
-
€3.31€2.76 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Φτιάξτε την παρακάτω συνταγή μελόψωμου με αλεύρι αμαράνθου και θα μείνετε ευχαριστημένοι:
Υλικά:
1 φλιτζάνι σπόροι αμάρανθου (αμάρανθος ολικής αλέσεως)
1 1/2 φλιτζάνια νερό
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1/3 φλιτζάνι νερό
4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι αλεύρι αμάρανθου
2 κουταλάκι αλάτι
1 1/4 φλιτζάνι γάλα
2 κουταλιές της σούπας μαλακό βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ανακατέψτε μαζί τους σπόρους αμάρανθου, αλάτι και νερό. Αφήστε το να βράσει και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να μουλιάσει στην κατσαρόλα που έχουμε απομακρύνει από το μάτι.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε μαγιά και μέλι στο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Ανακατέψτε τα αλεύρια και το αλάτι σε ένα μπολ, φτιάξτε μια φόρμα και ρίξτε το μείγμα της μαγιάς. Ανακατέψτε τα αλεύρια και τη μαγιά μαζί. Σκεπάζουμε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Ανακατέψτε το γάλα και το βούτυρο στον αμάρανθο που σουρώσατε από την κατσαρόλα και προσθέστε τα στη ζύμη. χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό μίξερ για ζύμωμα ζυμώστε τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά. Καλύψτε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς κελσίου.
Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σχηματίζουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και στη συνέχεια τη βάζουμε σε ένα ταψί. Αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Για τη διακόσμηση, μπορείτε να κόψετε το καρβέλι με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ακτινικά 8 φορές.
Βάλτε το ταψί στη μεσαία σχάρα στο φούρνο, ψήστε 10 λεπτά στους 240 βαθμούς και στη συνέχεια 35 λεπτά ή και περισσότερο στους 170 βαθμούς.
10 Αλεύρι από κεχρί
Το κεχρί είναι ένας άλλος μικροσκοπικός σπόρος που περιέχει ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Το αλεύρι του έχει μαλακή, αμυλούχα σύσταση, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για ψητά χωρίς γλουτένη, όπως μπισκότα, μάφινς και κέικ σοκολάτας. Ωστόσο, καλό θα είναι να αναμειγνύεται το αλεύρι κεχριού με τουλάχιστον ένα άλλο αλεύρι κατά το ψήσιμο για να ενισχυθεί η γεύση.
Το αλεύρι κεχριού είναι επίσης θρεπτικό. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τα 100 γραμμάρια παρέχουν το 22 % της Ημερήσιας Συνιστώμενης Δόσης σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος B που υποστηρίζουν το επίπεδο ενέργειας του οργανισμού. Ολόκληρος ο κόκκος παρέχει επίσης αντιοξειδωτικά και άλλα μέταλλα, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάλιο.
Διαβάστε αναλυτικά την περιγραφή για διατροφικές πληροφορίες στη σελίδα του προϊόντος:
Αλεύρι κεχριού βιολογικό Βιοαγρός 500gr
Το αλεύρι από κεχρί έχει θρεπτική αξία που μπορεί να ταυτιστεί με το σιτάρι και το ρύζι. Έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση για αυτό για την παρασκευή ψωμιού χωρίς γλουτένη αναμιγνύεται με άλλα άλευρα χωρίς γλουτένη.
-
€3.76€3.13 με ΦΠΑΠροσθήκη στο καλάθι -
Εδώ θα βρείτε μια συνταγή για pancackes γλυκοπατάτας με αλεύρι κεχριού:
Υλικά:
1/2 φλιτζάνι αλεύρι κεχριού
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές ζάχαρη ή ζάχαρη ντεμαράρα
1 κουταλάκι μηλόξυδο
1 1/4 – 1 1/2 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ξεκινάτε χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα
1 κουταλιά της σούπας λάδι ελιάς ή σταφυλέλαιο
3/4 φλιτζάνι πουρέ γλυκοπατάτας
Εκτέλεση:
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο τηγάνι ή σχάρα. Χτυπάμε μαζί τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη.
Χτυπήστε μαζί το μηλόξυδο και τα 1 1/4 φλιτζάνια γάλα αμυγδάλου ή σόγιας. Ανακατέψτε το λάδι και τον πουρέ γλυκοπατάτας.
Προσθέστε τα υγρά συστατικά στα αλεύρια και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά. Εάν το μείγμα είναι υπερβολικά παχύ, προσθέστε περισσότερο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας, δύο κουταλιές της σούπας, μέχρι να έχει τη σωστή συνοχή για τηγανίτες pancackes (όχι πολύ ρευστό, αλλά ευκολο στο να πάρει στρογγυλό σχήμα όταν το ρίξετε στο τηγάνι σας).
Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί ενώ ζεσταίνετε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, προσθέστε το κουρκούτι και αφήστε το να ψηθεί μέχρι να σχηματιστούν μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια κάθε τηγανίτας και να σφίξει η βάση τους. Αναποδογυρίστε τις τηγανίτες και αφήστε τις να ψηθούν και από την άλλη πλευρά για άλλα 2 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν και οι δύο πλευρές και να γίνουν αφράτες οι τηγανίτες. Μεταφέρετε τις τηγανίτες σε σχάρα ή πιάτο ενώ επαναλαμβάνετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Πώς διαλέγουμε ποιο αλεύρι είναι κατάλληλο για ψήσιμο σε μια ορισμένη συνταγή;
Για να αποφασίσετε ποιο είδος είναι καλύτερο για το είδος του ψησίματος, θα πρέπει να βλέπετε τις διατροφικές πληροφορίες κάθε αλεύρου, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και στην περίπτωση αλεύρων ολικής αλέσεως, τα λιπαρά που περιέχουν. Από αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά, η πρωτεΐνη έχει μεγαλύτερη σημασία για τον αρτοποιό. Η ποσότητα της πρωτεϊνης που υπάρχει στο συγκεκριμένο αλεύρι και η ποιότητά της καθορίζει την απόδοσή του στην κουζίνα.
Ένα υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σημαίνει ότι το αλεύρι είναι σκληρό και ταιριάζει καλύτερα στην παρασκευή συμπαγούς ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων στα οποία χρησιμοποιούμε μαγιά για να φουσκώσουν. Απ΄ την άλλη, λιγότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σημαίνει ένα πιο μαλακό αλεύρι, που είναι κατάλληλο για κουλουράκια, πιτάκια, κέικ και μπισκότα.
Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη του σίτου μπορεί να κυμαίνεται από 5% έως 15%, η βιομηχανία αλευριού έχει καθιερώσει πρότυπα επισήμανσης που μας βοηθούν να βρούμε το κατάλληλο αλεύρι για τις ανάγκες μας.
Διαβάστε παραπάνω πληροφορίες για το κάθε αλεύρι που υπάρχει ξεχωριστά και εντάξτε τα στη διατροφή σας. Είναι ό,τι πιο πλήρες και θρεπτικό χρειάζεστε. Θα βρείτε όλα τα αλεύρια που διαβάσατε στο eshop μας πατώντας εδώ στην κατηγορία των αλεύρων και μπορείτε να τα παραγγείλετε, ώστε γρήγορα να έρθουν σπίτι σας σε οποιαδήποτε περιοχή και αν βρίσκεστε με ελάχιστα μεταφορικά.
Ευχαριστούμε που διαβάσατε αυτό το αναλυτικό άρθρο. Θα το συμπληρώνουμε τακτικά με περισσότερες πληροφορίες, άρα καλό είναι να το αποθηκεύσετε στους σελιδοδείκτες σας , ή να το κοινοποιήσετε στα κοινωνικά δίκτυα για να ανατρέξετε στα σημεία που σας φάνηκαν χρήσιμα.